Assalamualaikum..
Readers sumer sihat??
Selamat Hari Thaipusam bg penganut Hindu..
Nie nk cte pasal manisan..
Manisan nie slalu ada dlm majlis2 penting kaum India..
Laddu, sejenis manisan popular
berona kekuningan lazimnya disediakan semasa
perayaan seperti Deepavali, Tahun Baru, Ponggal,
Thaipusam ataupun kenduri majlis perkahwinan.
Manisan berbentuk bebola yang
comel itu diperbuat daripada tepung,
minyak sapi dan gula.
Adunan gula yang tinggi membuatkan
ia memberi rasa yang cukup manis dan lazat.
Sungguhpun sejarah pembuatan laddu
bermula dalam kalangan masyarakat
Gujarati namun ia berkembang luas ke wilayah-wilayah lain di India sehingga Malaysia, Singapura,
Nepal, Pakistan dan Bangladesh.
Laddu, sejenis manisan popular
berona kekuningan lazimnya disediakan semasa
perayaan seperti Deepavali, Tahun Baru, Ponggal,
Thaipusam ataupun kenduri majlis perkahwinan.
Manisan berbentuk bebola yang
comel itu diperbuat daripada tepung,
minyak sapi dan gula.
Adunan gula yang tinggi membuatkan
ia memberi rasa yang cukup manis dan lazat.
Sungguhpun sejarah pembuatan laddu
bermula dalam kalangan masyarakat
Gujarati namun ia berkembang luas ke wilayah-wilayah lain di India sehingga Malaysia, Singapura,
Nepal, Pakistan dan Bangladesh.
No comments:
Post a Comment