Monday, September 5, 2011

Popiah Perancis..


In The Name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful

Time puasa tu kan puas la google nk melantak makan pe time buka..
Tgok kuih tu, preview kuih nie..
Mcm2 ader, ko ader??Eh, mrepek..

Ader yg simple.. Ader yg leceh..
Tapi klo bley nk yg sgt senang la kan...
Senang buat senang masuk mulut..
Aummm..

So.. tgok lantai freezer ape yg ader..
Then layan popiah style aku..

Bahan2 wajib:

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu sos tiram
2 sudu sos cili 
2 sudu sos tomato
2 sudu cili kering (siap kisar)
1 sudu kecil lada putih

Bahan2 penting:

10 batang sosej
3 biji telur
Kulit popiah
Kubis
Karot

Bahan2 sunat:

1 sudu serbuk kari
1 sudu kecil sos sotong
1 sudu minyak zaitun


Cara2:

1. Potong bawang merah, putih, sayur2 tu.

Potong la benda alah nie kan

Pastu kubis plak

2. Belah2 sosej memanjang coz kita nk bungkus dlm 
kulit popiah.

Camnie la gayanyer

3. Panaskan kuali then tumis bebawang tuh smpai naik 
bau then tumis cili kering hingga masak.

4. Masukkan plak segala bahan2 wajib yg blom masok td.
Bahan2 sunat klo xnak letak pon xpe.

5. Bila bau cm best cket, masukkan sosej then telur.

6. Garam n ajinomoto pepandai la bajet masuk yer and 
last skali masuk sesayur.

Nie yang da siap

7. Tunggu sejuk then masukkan dalam kulit popiah cm biasa.
Then goreng.

Klo ader lebih bleh simpan

Siap goreng
Sedap makan ngn  sos n mayonis

Haa..siap...
Sharing is caring..
Sesuai makan time petang or buka puasa

Atau bile korang rasa nk makan, makan la...
haha..
da...
Wasalam..







No comments:

Post a Comment