Tuesday, September 27, 2011

DoGaThoN...


Supposedly proud to say that i am participate 
in this Dogathon for this year.
Yeah!!!

Hey, wait 4 a minute..
Do you guys know wat Dogathon is??
It is the largest dog gathering in Malaysia.


More information:


Time
Sunday, October 2 · 6:30am - 2:00pm

Location

Created By

More Info
DOGATHON 2011, now in its 15th year, is a charity event organized by the VETERNAK & Zoologico Club of the Faculty of Veterinary Medicine, UPM.

THEME: DOGGIES IN WONDERLAND!
"Woofing, Wagging, and We're off to the Whimsical Wonderland!"

It is "THE LARGEST DOG GATHERING IN MALAYSIA” in the MALAYSIA BOOK OF RECORDS! A total of 1,111 dogs came last year!

Main objective is to channel funds for a student run project called ProKasih, which aims for better stray animal welfare & to promote responsible pet ownership.

"LIKE" our Dogathon 2011 page on Facebook to learn about us:
http://www.facebook.com/Dogathon2011

We are also on TWITTER! Follow us:
http://twitter.com/dogathon2011

For more info, Please visit:
http://www.vet.upm.edu.my/~dogathon/

Our blog is also available at:
http://dogathon2011.blogspot.com/

For further enquiries, email us at:
dogathon@vet.upm.edu.my


So, you guys wat u're waiting for? Those who
have dog or not , u're invited!!
See u there..

Lovely regards,
AJES  


Thursday, September 22, 2011

Busy Giler...

Isk... da masuk alam u nie, bz giler rase idop..
Hurm, baru 1st year da busy cm aper..
Kumpul merit sne sni...

Subjek susa plak..
Masuk klas cm blank2 jer..
Cam ner la klo benda nie drag smpai 5thun ek..


Cmner plak ngn kwn2 aku kat u lain?
Dyowg suffer cm aku gak ker?
Harap dyowg ok jer..


Amin...
Gudluck kowg sumer..
All the best...

Monday, September 5, 2011

Popiah Perancis..


In The Name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful

Time puasa tu kan puas la google nk melantak makan pe time buka..
Tgok kuih tu, preview kuih nie..
Mcm2 ader, ko ader??Eh, mrepek..

Ader yg simple.. Ader yg leceh..
Tapi klo bley nk yg sgt senang la kan...
Senang buat senang masuk mulut..
Aummm..

So.. tgok lantai freezer ape yg ader..
Then layan popiah style aku..

Bahan2 wajib:

3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu serbuk lada hitam
1 sudu sos tiram
2 sudu sos cili 
2 sudu sos tomato
2 sudu cili kering (siap kisar)
1 sudu kecil lada putih

Bahan2 penting:

10 batang sosej
3 biji telur
Kulit popiah
Kubis
Karot

Bahan2 sunat:

1 sudu serbuk kari
1 sudu kecil sos sotong
1 sudu minyak zaitun


Cara2:

1. Potong bawang merah, putih, sayur2 tu.

Potong la benda alah nie kan

Pastu kubis plak

2. Belah2 sosej memanjang coz kita nk bungkus dlm 
kulit popiah.

Camnie la gayanyer

3. Panaskan kuali then tumis bebawang tuh smpai naik 
bau then tumis cili kering hingga masak.

4. Masukkan plak segala bahan2 wajib yg blom masok td.
Bahan2 sunat klo xnak letak pon xpe.

5. Bila bau cm best cket, masukkan sosej then telur.

6. Garam n ajinomoto pepandai la bajet masuk yer and 
last skali masuk sesayur.

Nie yang da siap

7. Tunggu sejuk then masukkan dalam kulit popiah cm biasa.
Then goreng.

Klo ader lebih bleh simpan

Siap goreng
Sedap makan ngn  sos n mayonis

Haa..siap...
Sharing is caring..
Sesuai makan time petang or buka puasa

Atau bile korang rasa nk makan, makan la...
haha..
da...
Wasalam..







Monday, August 22, 2011

HaCk. . HaCkeRs. . HaKtuiH. .

In the name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful

Isk... Mmg geram la kali nie.. 
FB da lme aku x bukak..
Kne HACKED punyer pasal la labu oleh hacker y celaka...

Suka ekk hack2...
FB aku da kne hacked.. Nasib bek si twitter x kene..
Isk.. aku bukan lyn sgt twitter mitter tuh..
Sekadar nk glemer jer...
Cam iklan Ribena tu..(kelas ko cik jah)..
Hahaha..

Hack dgn mudah!!!
Frens aku bebel ckp fb aku ok jer cm biasa..
But, bila aku bukak..
Dia jadi cm karangan dak skola darjah 1..
Satu pic pon xder...
Lg 1, lps logged in dia kuar nie..

Cam google pon x kasi aku proceed bukak FB..
Nak kata virus, stiap kali bukak lappy jer antivirus aku automatic update line..
Harap2 menjelang nak raya t da ok la...
Sng guna FBI nk wish raya..
hehe..
Tulis wish kat blog nie xtau la ader owg bce ke x..
haahaa..
Ok..
Wasalam...


PeJaM CeLiK


In the name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful. . .

Pejam celik pejam celik pejam.... Alhamdulillah masih celik jangan x celik2...haha.. Sedar tak sedar tinggal gila lagi seminggu jer nak raya.. 
Nak wish gak..
Sir-lump-mart Har-rie Raw-year (London version)
Special card.. Hehe



Tahun lepas raya kat matrik, tahun nie raya kat U.. Isk.. Enta ape ape aje la rase jadi kat U nanti.. Spe2 y dah graduate @ sdg blaja kat u tu patot bersyukur.. coz xsemua owg dapat g u...


Jom masuk u..
Isk.. Aku pon nk jugak rase ape cmner kat u tu.. Hehe.. 
Mostly cakap time u kne pandai menyanyi self-management.. klow x, lingkup la jawabnyer.. Btol ker?
Wait n c...
Tutup telinga cepat!!
Pas msuk u, graduate..
Paswu keje plak..
Cam baru semalam main pasir longkang n lumpor mse kcik2..
Erm.. Hidup..


Main pasir dik?? Haha
Btw, wish kowg luck jgk la..
Anyway.. Hidup mst diteruskan kan?? ^_^
Wasalam. . .

Tuesday, August 16, 2011

ePy bDaY aYaH..


In the name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful

Salam Ramadhan semua... Arinie 16hb8 kan?? Ha...knp??
Arinie bday ayah aku...
Selamat hari lahir yang ke - 51 ayah..

Ayahku kini berusia 51 tahun
Othman bin Hashim seperti yang tertera didlm i/c.. Itulah ayahku yang selama ini menjadi tulang vertebrata belakang utama keluarga kami..
Ayahku seorang pesara tentera udara..

Aku bersyukur kerana mempunyai ayah yang baik serta penyayang ketika mendengar leteran ocehan kawanku yang bercerita perihal neneknya ayahnya yang garang...
Hurm,segarang mana pon seorang ayah,dia tetap sayangkan anaknya..
Sering tersenyum ketika suka mahupun duka, aku senang dengan sikap ayahku itu..

So,arinie aku pon nak buat la sesuatu yang istimewa buat ayah...
Ape dia ae??
Piker punyer piker, chocolate cake would be nice..
Ah, layan..

Kek coklat moist kukus resepi mak aku..
Tapi kali nie aku nak tulis2 atasnyer..
Biar special cket n puas atie..

Then bersilat la aku kat dapur sesorang,ceh..masa nie la akak aku xder..Ader hal plak kat KL..Nak xnak, aku buat sesorang jer la...
Haha...
Dengan bismilah..
Telur n gula dulu..

Da masuk koko,susu cair,tepung,minyak..

Sebati dah kot..

Siap kukus..

Pas siap kukus tu aku tengok tengah dia merekah..
So, cara terbaik nak cover buat la topping..
Terbuat cket plak coz koko da abes..
Wakaka...
Pastu aku nk tulis...
Dengan 'kepakaran' kerja melantak kat Secret Recipe dulu..
Aku pon tulis la..

Siap tulis..


Xbpe kemas sgt coz improper instrument la...
Pe2pon da siap..
Ko ader??? Hahaha..
Hurm, puas atie gak la  rase air tangan dan kaki sendiri..
Next time korang try la buat suprise kat bapak korang~
Bye....wasalam...



Monday, August 15, 2011

PanaS koT..



In the name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful..


Sekarang kita berada di dalam bulan Ramadhan.. bulan penuh barakah, bulan penuh kemuliaan.. tahukah anda definisi Ramadhan itu sendiri? Jika tidak, mari kita menyingkapnya..


Ramadhan bermaksud ‘panas terik’ atau ‘terbakar’. Dinamakan demikian kerana cuaca di Jazirah Arab pada bulan Ramadhan sangat panas, sehingga jika sesiapa berjalan kaki tanpa alas di padang pasir pasti terlecur kakinya. Dalam pengertian lain dinamakan Ramadhan kerana pahala orang yang berpuasa dapat 

membakar dosa-dosanya yang telah lalu. Itulah Ramadhan.

Kini anda jelas definisi Ramadhan? Alhamdulillah... Berdasarkan definisi diatas juga, pahala berpuasa dapat menghapuskan dosa2 y lalu. Ah, begitu mudah. Semudah itukah? Ya, selagi kita masih menjaga syariat dan segala suruhan ALLAH Taala.


Beberapa hari yang lepas, kawan saya menulis di status FBnya bahawa dia mereject  perempuan tidak bertudung. Maka berderet2lah feedback  yang diterima samada baik mahupun buruk respons daripada kaum adam dan  hawa. Emosi juga komen2nya. Jika rajin, luangkan sedikit masa membaca entry  kawan saya. KLIK SINI .

Nak dijadikan cerita, saya suka dan keluarga gemar berkunjung ke Econsave berhampiran kerana harga yang berpatutan (bukan duta Econsave ae nk promote2). Kalau membeli sayuran atau buahan, kita mesti kena timbangkan? Hurm, lama kelamaan da boleh perasan dah akak yang selalu jaga kaunter timbang tu. Masa pergi sebelum nie, elok jer bertudung walaupun tidak sepenuhnya menutup aurat (bahagian siku hingga jari terdedah dek baju pekerja Econsave yang berlengan pendek dan keengganan memakai stokin tangan). 

Datang pulak baru2 nie masa bulan puasa, tudung dah hilang dah. Aik.. PanaS koT..??? Tapi kerja dalam aircond, ape yang panas? Siap pakai earrings yang blink2 lagi (maaf kak ae, nak jadikan pengajaran je). 


Canmie la earring nyer..

" Hendaknya mereka itu melabuhkan tudungnya sampai keatas dadanya, dan JANGANLAH KAMU MEMDEDAHKAN AURAT DAN PERHIASAN KECUALI APA YANG TERZAHIR." (An-Nur:31)

Sesungguhnya sebilangan ahli neraka ialah perempuan2 yang berpakaian tetapi telanjang, (menggoda, nipis, ketat, seksi yang cenderung kepaada perbuatan maksiat  dan mencenderungkan orang lain kepada perbuatan maksiat),. Rambut mereka umpama goh2 unta ( didedah dan di banggakan). Sungguh mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan mencium baunya.
-Hadis sahih riwayat Bukhari dan Muslim-


Lagi satu,sebelum terlupa. "LEGGING adalah telanjang!"

So, kaum hawa hindarilah memakai legging di kawasan umum juga terdapat lelaki ajnabi (halal dikahwini). Sama2lah kita mempertingkat amalan di bulan mulia. Yang baik jadikan amalan, yang buruk bentengkan sempadan. 

Wabillahi taufik walhidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Wednesday, August 3, 2011

KENAPA AKU TAK DAPAT APA YANG AKU NAK ??



Selalu kita merungut..


"Eh, aku nak yang nie, knp asyik tak dapat jer?"

"Aku benci yang nie. Knp aku jer yang kena?"

"Aku dah tak sanggup dah. Dah byk kali aku failed. Knp?"

"Isk, sngnyer hidup dia. Mewah. Parents kaya. Rumah besar. Aku??"

"Knp dia pandai sgt. Aku belajar lagi rajin dari dia. Ape lebihnya dia???"


Sering soalan2 nie menerjah fikiran kita kan?? Kadang2 hampir menyalahi takdir. Astaghfirullah... Sebenarnya, perlukah kita persoalkan sesuatu yang diluar kemampuan kita untuk menentukannya? Berkuasakah kita lebih dari Pencipta? Itu lah takdirnya.. 


Belajarlah menerima sesuatu yang bukan kehendak kita. Kadang2 ada jgk org cakap:



"Eh,best nyer kau. Hidup ceria jer selalu...."

"Aku tak macam kau. Kau pandai....."



Dalam kesenanganku, sering jugak aku berduka hati kerana sesuatu yang bukan kehendakku. Murung. Bersedih. Menangis. Knp?

Bukan setiap saat aku ceria bahagia tapi ada juga duka lara nestapa. Sepatutnya jangan lah kita berburuk sangka terhadap Allah sehingga kurang meyakini akan kebesaranNya, kebijaksanaanNya dan kuasaNya untuk melakukan segala apa sahaja yang dikehendakiNya.  Atau tidak dapat menerima hakikat bahawa manusia dicipta untuk diuji dan untuk menghambakan diri kepada Allah,  maka penafian dan keingkaran yang tidak berasas ini diistilahkan sebagai buruk sangka terhadap Allah.



“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu,Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah Al-Baqarah:216)



" Ya ALLAH, jika aku menyukai sesuatu, sertakanlah ia dengan redhaMu. Jika aku membenci sesuatu, sedarkanlah aku akan hikmah ia terjadi. Sesungguhnya Engkau Maha Melihat lagi Maha Mengetahui ". 


Sesungguhnya ALLAH lebih mengetahui daripada kita. Sukalah aku mengingatkan diri ini juga supaya bersyukur.. 


video

Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah



Saturday, July 30, 2011

aHLaN WaSahLan SyaHru RaMaDaN



In The Name of ALLAH The Most Gracious The Most Merciful...

Selamat datang bulan yang penuh kemuliaan dan kaya dgn rahmat ALLAH bagi mereka yang menghargainya... 

Merah warna si bunga siantan,
Buat hias di istana kayangan,
Bulan Ramadan penuh kemuliaan,
Bersama kita mengambil keberkatan.

Nah..serangkap pantun sempena bulan Ramadan nie...ala..korang pon boley buat yg lagi best dr aku..hehe
Erm...malam nie da start solat tarawikh... Meh la ramai-ramai...

Niat solat tarawikh:

أُصَلِّي سُنَّةَ التَّرَاوِيْحِ رَكْعَتَيْنِ لِلَّهِ تَعَالَى
Sahaja aku menunaikan solat Terawih 2 rakaat kerana Allah Taala.


 Sok pulak da start puasa.. So....

Niat puasa sebulan:

Sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini
kerana Allah Taala

Niat puasa harian:


Doa berbuka puasa:



Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.


Utk menjaga kesucian puasa, suka lah saya mengingatkan anda semua bahawa  :

  1. Menjaga anggota badan dari melakukan maksiat.
  2. Menjaga mulut dan lidah dari mengumpat.
  3. Memperbanyak membaca Al-Quran.
  4. Berzikir.
  5. Banyak melakukan amalan sunnah (buka dgn kurma, sahur,etc...)

Begitu juga dalam sabda Rasulullah Shallallahu’alaihi wasallam,
كُلُّ أُمَّتِي يَدْخُلُوْنَ الْجَنَّةَ إِلاَّ مَنْ أَبَى. قَالُوا: يَا رَسُوْلَ اللهِ وَمَنْ يَأْبَى؟ قَالَ: مَنْ أَطَاعَنِي دَخَلَ الْجَنَّةَ وَمَنْ عَصَانِي فَقَدْ أَبَى
“Setiap umatku akan masuk surga, kecuali orang yang enggan.” Mereka berkata: “Siapakah yang enggan itu, wahai Rasulullah?” Rasulullah bersabda: “Barangsiapa yang taat kepadaku, dialah yang mau masuk surga. Dan barangsiapa yang bermaksiat terhadapku, dialah yang enggan.” (HR. Al-Bukhari, Kitabul I’tisham bil Kitab was Sunnah, Bab Al-Iqtida` bi Sunani Rasulillah, no. 6737)

Sama2 lah kita memperingat semua saudara seIslam kita agar sama2 memperoleh rahmatNya.. InsyaALLAH..

Wasalam

Wednesday, July 27, 2011

TraVeL bEePee...

eLopz..nie aku nak kongsi mse aku gi uma kawan aku Haziq Faiz kat parit sulong...huh, seminggu pas benti keje, aku da tak betah dok kat umah...so aku decided first nk gi uma dia...utk jimat duit minyak, aku naik moto jer..mmg save la..

then aku contact mirul, so ramai cket...then mirul ajak sadiq..mirul n sadiq nie mmg xbole pisah...kembar tak se uri kot..hehe


Sesampai umah si Haziq nie da petang..so esok jer ar gi merayap...kite owg mula2 gi Summit dlu..Tempat nie da xpopular cm dulu da sejak ada BP Mall.. byk kedai da kosong...Cm separuh MATI jer klo berniaga kat sini...huhu....



Nie la Summit Batu Pahat...(sje promote)





Blank2 jln tanpa tujuan, trus masuk pusat karaoke....pe lagi, sume tayang suara..eh, btol ker ayat nie?Ah, layan la...blog aku..hehee



Time aku..

Mirul plak..

Sadiq tgh pilih lagu..Haziq lak asyik take pics jer..

Gigi spe lg putih sbnrnyer??cer cte, cer cte..


Senyum...

Pastu kite owg gi main bowling pulak...ape yang ada kat Summit nie, layankan jela...hahahaha



Trok giler aku kat sini..Aku  skor last kot...hahaha...mampos...aku xpernah trok cmtu...lantak la...asal epy...
paswu kite owg gerak la nk gi BP Mall plak...

nie la destinasi seterusnyer..

Otw nk gi, bole pulak tayar moto aku pancit....gi kedai tgok tube bocor upenyer...xpasal bersalin tube plak....

Motor CT ku....

ah....masalah btol la...xpe la...dugaan...then sesampai BP Mall, kiteowg gi melantak kat food court..masing2 kebulor...yer ar, da kol 3 ptg x lunch lg...then, makan ape?? feveret aku msti la Sizzling nie...sume makan clay pot..kaya kedai tu..hahha

Aku punyer..

Khusyuk..xperasan aku take pic..



Dia tgh cover macho aku amek la...hahaha

Paswu perot da kenyang, gi tgok wayang pulak...kecoh nk buat pilihan akhirnya pilih te baru 1,2,3 cinta...
aku cm malas nk tgok coz mata perit (contact lens da lama kot) n cite melayu cinta nie cm x best...ah,bukan slalo tgok ngn dak2 nie...layan la...

Tiket da bli, lyn...

Skali da tgok, best a gak...sedey pon ada coz part cte dlm tu...info dapat ----> Nisbah wanita : lelaki = 37 : 1...untung la LELAKI....hahahha

Blek uma haziq kol 8 sampai...harap2 parents dia x bising...huhu...tamat la travel bp...tengs korang...harap2 dpt gather2 lg.....

Kredit to Haziq Faiz bg tmpg uma (da byk kali dtg uma dia..mmg xmalu aku!) Xlupa pada Mirul n Sadiq..tQ!!!